Gemi deniz yolu taşımacılığı sistemleri iki temel taşıma şekli üzerine kuruludur.
Bu sistemler FCL Konteyner ve LCL (parsiyel) Konteyner olarak adlandırılır
Temel amacı bir limandan, farklı bir limana yük ulaştırılmasını ifade eden bu iki taşıma şeklinin arasındaki fark ise paylaşım şekilleri olarak ifade edilebilir. Kaynaşlı Global Lojistik, lojistik operasyonları ile ilgili olarak temas halinde olduğu müşterilerine ihtiyaçları olan transfer şeklini sunmak ve arzu edilen operasyonu isabetli bir şekilde gerçekleştirmek konusunda güven odaklı çalışmaktadır.
Denizyolu Taşımacılık Çözümlerimiz
FCL’den farklı olarak konteynerde alanın kısmi olarak kullanmasına işaret eden bir terimdir. “Parsiyel Konteyner Yükü” olarak ifade edilebilecek olan bu sistemde, tek bir konteynerde birden fazla yük sahibine ait emtia bulunur. Bu transfer şekli, yük sahipleri açısından özellikle yük miktarına bağlı olarak ekonomik olması nedeniyle tercih edilebilmektedir ve paylaşımlı konteyner kullanımı taşıma maliyetini yük sahipleri arasında paylaştırılmaktadır. Kaynaşlı Global Lojistik olarak deniz taşımacılığı türleri içerisinde, LCL (parsiyel) taşımacılıkta en ekonomik teklifleri sunmak üzere kurduğumuz özel şebekemizle, aktarmalı veya rotaya bağlı olarak doğrudan transfer ihtiyaçlarınıza karşılık veriyoruz. Geniş acente ağımızla hizmet sunarken, LCL (parsiyel) transferi iş ortaklarımız için optimal şekilde organize ediyor, transfer operasyonunu ideal zamanlama ile gerçekleştiriyoruz.
Türkçe karşılığı “Tam Konteyner Yükü” olan FCL sisteminde, bir taşıma konteynerindeki tüm yük, tek bir yük sahibine aittir. Taşınacak olan eşyaların tek seferde yüklenmesi, ardiye maliyetini azaltacağından, büyük kütleler halinde limanlara teslimat gerçekleştirilen firmalar tarafından ekonomik açıdan avantajlı olacağından tercih edilen bir transfer şeklidir.
Dünya üzerinde yaklaşık 4.600 liman bulunmaktadır. Bu limanlardan yaklaşık 100 tanesi global anlamda önem arz etmektedir ve dünya ekonomisinde önemli bir yere sahiplerdir. Denizyolu ile eşya taşımacılığı için dünya çapındaki tüm limanlar arasında karşılıklı olarak doğrudan parsiyel servisin gerçekleşmesi mümkün olmadığı için yük hacmi fazla olan bazı limanlar “HUB” yani aktarma limanı olarak kullanılmaktadır.